Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

 

Milí priatelia, určite mi dáte za pravdu, že sa všetci tešíme z príchodu leta. Z obdobia, ktoré je spojené s oddychom, dovolenkami, užívaním si slnka, vody, hôr a samozrejme aj dobrého jedla a nápojov v spoločnosti tých, ktorých máme radi.

 

 

Odjakživa je však toto obdobie spojené aj s nástrahami v podobe záťaže organizmu nielen dobrým jedlom, alko a nealko nápojmi, ale aj aktivitami akými sú kúpanie v rôznych vodných nádržiach, kúpaliskách či v mori. A práve pri kúpaní prichádzame do priameho kontaktu s rôznymi patogénmi, akými sú vírusy a baktérie.

Práve tu je dôležité sa zamyslieť nad PREVENCIOU a vopred pripraviť organizmus na tieto záťaže tak, aby sme posilnili a podporili OBRANYSCHOPNOSŤ ORGANIZMU.

Mnohí z vás, už vedia, že imunita pochádza predovšetkým Z ČREVA. Vo svojom príspevku, vám dám pár rád, ako si posilniť imunitné mechanizmy čreva. Potrebujeme podporiť rast probiotických baktérií, čo sú najmä baktérie mliečneho kvasenia. Nebudem ich vymenovávať, to sa dá načítať v múdrych knihách, skôr vám dám do povedomia, čo rast týchto baktérií potláča. Je to predovšetkým nadmerná konzumácia živočíšnych bielkovín, ktoré spôsobujú hnilobné procesy (mäso, údeniny, vnútornosti, vajcia, majonéza), zle uskladnené potraviny, nadmerný príjem sladkostí, konzumácia alkoholu a nedostatok vitamínov skupiny B.

 

V dnešnej dobe existuje mnoho probiotických produktov, ktoré majú priamy vplyv na imunitu a črevnú mikroflóru. Zamerajme sa však na fermentované potraviny, ktoré majú významnejší účinok ako napr. kimchi, kefír, kyslá kapusta (bez konzervačných látok a octu), pravá ovčia bryndza, biele jogurty (bez obsahu cukru a ochucovadiel), artičoky, cibuľa, cesnak, špargľa, čakanka, pór, zelené listy púpavy.

 

 

Z ovocia, predovšetkým bobuľovité ovocie, zelené banány a z obilnín ovos, ľanové semienka a zo strukovín cícer, červená a čierna šošovica.

A nevynechajme koreniny, ktoré sú v našej strave veľmi dôležité, pričom si neuvedomujeme, že na nás pôsobia liečivo a zabíjajú v nás mnohé patogény. CESNAK a KLINČEK napr. preukázali účinnosť proti stafylokokom a salmonele, KURKUMÍN likviduje plesne a chráni nás pred baktériami, ŠAFRAN a ROZMARÍN spomaľuje rast rakovinových buniek, OREGANO je vhodné proti baktériám a bolestiam v krku, ČIERNE KORENIE posilňuje črevnú stenu a zvyšuje vstrebávanie živín a pod.

Takto by sme mohli pokračovať, ale to by už bol veľmi dlhý príspevok. Ak vás moje riadky zaujali a chceli by ste vedieť viac, zavolajte mi alebo napíšte a môžeme sa osobne stretnúť a nastaviť STRAVOVACÍ PROGRAM NA MIERU.

 

Pre tých, ktorí namiesto fermentovanej stravy uprednostnia užívať probiotiká, odporúčam fermentované probiotiká s názvom MIKROVEDA LIFE. Ústny probioticky sprej na podporu mikroflóry ústnej dutiny a čreva, s obsahom fermentovaných mikroorganizmov a probiotických baktérií, množstva vitamínov, enzýmov a antioxidantov M33+ MikroVeda alebo PROBIOMIX v kapsuliah obsahujúce živé, črevu prospešné baktérie.

 

A samozrejme produkt TRIPHALA, ktorý je v Ajurvéde dlhoročne osvedčený na prečistenie tráviaceho traktu vrátane močových ciest. Odvádza z tela množstvo nežiadúcich látok a pomáha odvádzať aj ťažké kovy.

 

Prajem vám krásne, leto, dajte si na seba pozor a chráňte seba a svojich najdrahších.

Srdečne pozdravuje

Viera Kosíková

Váš osobný konzultant zdravej životosprávy

V dnešnej dobe, ktorá nám ponúka množstvo nástrah v podobe širokej  ponuky lákajúcich potravín či už zdravších alebo menej zdravých, rôznych dobrôt a pochutín si častokrát aj nevedomky, postupne a pomaly oslabujeme naše tráviace  a detoxikačné orgány. Rozhodneme sa ísť na preventívnu prehliadku, v nádeji, že všetko bude v poriadku ,ale výsledky nás častokrát vôbec nepotešia. Máte zvýšený alebo vysoký cholesterol, vypočujeme si z úst lekára. Samozrejme, že pre lekára nie je problém napísať recept s liekom, ktorý nám zaručene hladinu cholesterolu upraví. A my zrazu stojíme pred otázkou „čo robiť“?

Čítať ďalej: Metabolizmus tukov a regulácia cholesterolu


ČO JE CELIAKIA?


Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepku (gluténu) - bielkovine, ktorá sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut alebo ovos. Organizmus pacienta s celiakou začne vytvárať protilátky proti vlastnému tenkému črevu, ktoré ho poškodzujú.

Čítať ďalej: CELIAKIA

Jarné obdobie z pohľadu Ájurvédy

S blížiacou sa jarou sa častejšie objavujú choroby spojené s dóšou Kapha. Kapha je v Ajurvédskej medicíne pomalá, ťažká, zahlieňujúca energia, ktorá súvisí s problémami dýchacieho ústrojenstva, opuchmi, obezitou, cukrovkou a pod. Energia Kapha prevažuje v jarnom období od marca do júna. Príčina únavy, astmy, alergií, zahlieňovania, podľa Ájurvédy leží vo zvýšenej Kaphe v žalúdku a pľúcach.

Čítať ďalej: Jarné obdobie z pohľadu Ájurvédy