Strava a ročné obdobia z pohľadu Ajurvédy


 Všetky látky a potraviny, ktoré do tela dávame musia prejsť zažívacím systémom a ten ich strávi ľahko alebo nie. Pokiaľ nie je v dobrom stave, konečným  výsledkom je nahromadenie nestrávených zvyškov potravín, ktoré telo zanášajú vo forme nečistôt. Najväčší vplyv na naše zdravie majú každodenné návyky. K celistvému pohľadu Ajurvédy na človeka, patrí i celistvý prístup k potrave a k jej výberu.


Príroda zariadila, že s meniacim sa ročným obdobím sa bude meniť aj to čo v prírode rastie. Môžeme sa poučiť z toho, čo príroda vyprodukuje, pretože sama dobre vie, čo budeme potrebovať. Vezmime to po poriadku, podľa jednotlivých ročných období.

Nedávno nám skončilo leto a na trón nastúpila pani JESEŇ. V lete nám príroda nadelila veľké množstvo ovocia a čerstvej zeleniny, pretože šťavy z týchto darov prírody telo nielen ochladzujú, ale nám aj dodávajú ľahko využiteľnú formu energie. JESEŇ opäť znamená zmenu a to smerom k energii, ktorá je dlhodobejšia. Šťavnaté slivky majú napr. väčší - hutnejší obsah dužiny ako letné broskyne a marhule, jablká pripravujú telo na nedostatok vitamínu C. Melóny a iné šťavnaté plody nám dodajú dlhodobú energiu, ktorou sa zásobíme na dlhé jesenné a často aj daždivé dni. V dnešných časoch je situácia samozrejme iná. Môžeme si kúpiť kdekoľvek čokoľvek a to napr. aj jahody uprostred zimy. Čo však na to naše trávenie?


V zime nerastie prakticky nič. Príroda má málo energie a odpočíva. K dispozícii máme zemiaky a koreňovú zeleninu, ktorú sa snažíme uchovávať za určitých podmienok čerstvú od jesene do zimy. Je zdrojom energie, ktorá posilňuje nervovú sústavu a dáva tak telu presne to, čo v zime potrebuje. Príroda nám neponúka veľké množstvo energie, ženie nás skôr do vnútra - do tepla, inklinujeme k teplejším a výživnejším a teplo produkujúcim potravinám.

Je veľmi neprirodzené, dať si v zime zmrzlinu alebo čerstvý zeleninový šalát. Veď kedysi by sme ho vôbec nenašli. V dnešnej dobe nám ho však ponúkajú večne zelené pulty našich hypermarketov. Takisto je neprirodzené piť studené nápoje, jesť studené a nevarené jedlá, keď je vonku zima či mráz. Ak by sme v zime jedávali potraviny, ktoré nám príroda ponuka len v lete budeme si organizmus značne ochladzovať a negatívne ovplyvňovať funkcie trávenia. Nepochybne by sme to pocítili aj na tom, že by nám bola väčšia zima. Vyššie zastúpenie tukov, bielkovín a sacharidov v strave počas zimného obdobia vyrovnáva vplyv počasia na náš organizmus.

Zimná strava je vysoko kalorická a tučná. Všeobecne môžeme povedať, že zloženie by malo zodpovedať 30% tuku, 30% sacharidov a 40% bielkovín. Toto zloženie veľmi vyhovuje Váta konštitúcii, pretože je veľmi výživné. Konštitúcia Kapha musí bohatosť jedálnička značne obmedziť a Pitta by sa mala riadiť „zlatou strednou cestou“.


Telo si žiada potraviny s vysokým energetickým indexom, ako sú: bielkoviny vo forme mäsa alebo syrov, oleje, koreňovú zeleninu, ovocie s vysokým podielom tuku a vody (banány, avokádo a pomaranče). Z obilnín najlepšie poslúži pšenica a ryža a môžeme si dopriať aj sladidla (nie však umelé) a oriešky. Teplé mlieko uvarené s korením Masala ideálne zohreje v chladnom počasí. Strukoviny sú výborným zdrojom bielkovín a je vhodné si ich dopriať práve v zime. Ľudia typu Váta ich však musia konzumovať s korením redukujúcim túto energiu. Čo sa týka alkoholu, zima je ročné obdobie, kedy je pre telo prirodzené zahrievať ho niektorými druhmi alkoholu ako je rum a tvrdý alkohol. Aj v tomto období však platí, že nič sa nesmie preháňať. AK chceme udržať svoje telo dlhodobo zdravé nemôžeme isť cestou akýchkoľvek extrémov.


A aby sme si uvedené informácie aj trošku uviedli do praxe, ponúkam vám na záver stručný príklad jedálnička na zimné obdobie. Pri jednotlivých jedlách alebo koreninách sú v zátvorke uvedené konštitúcie, tzv. dóše, pre ktoré sú jednotlivé potraviny vhodné. V prípade, že neviete aká dóša ste kliknite SEM.


ČAJ: agní (K), zázvorový čaj (V,P,K), čaj Masala (V,P -bez čierneho čaju, K - bez cukru a mlieka), sladké drievko, kardamom (V), fenikel, zázvor (P, K) teplé mlieko so škoricou, klinčekom a medom (V)


DESIATA: orechy (V,P len odporučené druhy), syr (V, trochu P), mrkva a jablko (V,P,K) banány (V,P), hrušky (V,P,K), ďatle (V,P), hrozno (V, menej P), mango (V,P)


RAŇAJKY: (miešané vajcia (V), domáce pečivo (V potrebuje viac, P a K len vybrané), teplá cereálna kaša (V,P, niektoré druhy môže aj K), toast (V,P) šálka mlieka aj rastlinného s korením (K)


OBED: polievky so závarkami (V do určitej miery P), polievka z Munga (V, P, K), krémové polievky, zapečené cestoviny s omáčkou (V, menej P), tofu, zeleninová pizza (V, menej P) dusená zelenina (V, P, K), grilovaná ryba (podľa ťažkosti V,P,K)


VEČERA: placky čapatí, ľahké vývary (V, P, K), boršč (V a P), slepačia polievka (V, P), grilovaná ryba, (V, P, K)


Jedálniček je len stručnou ukážkou toho ako konštitúcie zvládajú jednotlivé druhy potravín a jedál. Samozrejme treba zvážiť aj koreniny, bez ktorých sa harmonické a chutné jedlo nedá uvariť. Tak vám prajem, aby ste si našli tie správne pre vás vhodné potraviny a veľa kreativity pri príprave jedál.


Ak by ste však potrebovali poradiť ako rozšíriť svoj jedálniček, prispôsobiť ho danému ročnému obdobiu a neublížiť svojmu telíčku, som pripravená vám kedykoľvek poradiť a pomôcť.


Z knihy MUDr. Martiny Ziskovej, Výživa – praktický sprievodca svetom Ajurvédy, vypracovala, preložila a upravila:


Viera Kosíková,

autorka sa dlhoročne venuje 

ajurvédskemu poradenstvu v oblasti životosprávy

 

 

 

Zdieľať