>>
>
Zaužívaný sansktritský názov: Haridra, Nisha, Rajani
Latinský názov: Curcuma longa
Slovenský názov: Kurkuma
KURKUMA pochádza z juhovýchodnej Ázie, rastie v pomerne vysokej nadmorskej výške a dorastá do výšky až 1m. Má intenzívnu žltú až oranžovú farbu a to vďaka v nej obsiahnutému žltému farbivu nazývanému kurkumín, ktorý sa bežne používa na dofarbovanie jedál. Jej vôňa je jemne aromatická, korenistá, tak trochu "zázvorová". Chutí štipľavo a trochu horko. Tvorí dôležitú súčasť kari korenia.
Kurkuma sa používa nielen v kuchyni, ale aj na liečebné účely. Pomáha pri črevných a žalúdočných problémoch a podporuje produkcie žlče. Dodáva telu energiu a zároveň ničí škodlivé baktérie v črevách. Vďaka antioxidačným a detoxikačným účinkom pomáha pri problémoch s pleťou, chráni pred predčasným starnutím mozgu, čím znižuje aj riziko mozgových príhod, pôsobí protizápalovo a podľa štúdii pomáha bojovať s rakovinou prsníka a prispieva k znižovaniu hladiny tuku v krvi.
Zvykne sa tiež v ajurvéde nazývať aj ako prírodné antibiotikum. Pomáha očisťovať telo a čakry. Jej účinok môžeme badať aj pri chudokrvnosti, poruchách pečene, artritíde a reumatizme, abscesoch a hematómoch, chronickej astme a chronických alergiách a pri ochoreniach močového ústrojenstva. Napomáha zlepšovať stráviteľnosť sacharidov, tukov a olejov. Vhodná je pre všetky tri dóše.
Súhrn účinkov kurkumy:
- antimikrobiálne a antioxidačné účinky
- dodáva energiu a čistí telo a čakry
- pomoc pri žalúdočných problémoch
- pomáha pri mnohých chronických ochoreniach
- univerzálna pre všetky tri dóše (Kapha, Pitta a Váta)
V prípade, že sa chcete o sebe dozvedieť viac a zistiť aká je Vaša konštitúcia neváhajte nás kontaktovať. Sprostredkujeme Vám ajurvédsku konzultáciu u renomovaných ajurvédskych lekárov. Viac informácií nájdete TU.