>>
>
AyurvedaBratislava.sk Byliny v ajurvéde
AJURVÉDSKE BYLINY
Byliny pozná asi každý z nás a to najmä preto, lebo patria medzi prirodzenú súčasť našej potravy už od nepamäti. V Ajurvéde sa však považujú za stravu. Ľahko sa totiž zo zažívacieho traktu vstrebávajú. Podávajú sa individuálne podľa konštitúcie, pretože jednotlivé byliny majú rôzne vlastnosti. Každá bylina má špecifické vlastnosti podľa toho, o akú časť rastliny ide. Niektoré rastliny pôsobia na určité orgány a tkanivá (svaly, krv, tukové tkanivo a pod.) a niektoré majú vysoko špecifický účinok na celý určitý systém, takže sa používajú na všetky choroby daného systému. Vhodne podané byliny nemajú žiadne vedľajšie účinky, preto sa veľa bylín odporúča konzumovať s jedlom. Náš organizmus tak reaguje na byliny prirodzene. Synergické účinky látok v bylinách pôsobia prirodzenejšie ako izolované chemické látky napríklad v multivitamínoch, či iných preparátoch.
DETOXIKAČNÉ BYLINY
Amalaki – Emblica Officinalis – Indický egreš
V Ajurvéde je tento plod používaný ako najúčinnejší prírodný prostriedok pre posilnenie zdravia a celkovú regeneráciu organizmu. Má vysoký obsah antioxidantov a obsahuje päť druhov chutí nášho zmyslového vnímania (kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť), ktoré vyrovnávajú všetky tri dóše Vata, Pitta, Kappa. Patrí medzi najbohatšie zdroje vitamínu C na svete. Podporuje obranyschopnosť a prispieva k posilneniu imunitného systému. Pomáha pri prekyslení žalúdka ale aj celého organizmu. Amalaki znižuje Pittu.