Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

KORENIA V AJURVÉDE  

Tak ako sú dôležité byliny a ich využívanie v ajurvédskej medicíne, to isté platí aj o koreniach. Každé korenie sa používa nielen na ochutenie či prifarbenie jedla, ale aj podľa jeho účinkov na organizmus. V dnešnom článku vám prinášame prehľad najznámejších a najdôležitejších korenín používaných v ajurvédskej medicíne.

KARDAMÓN sa používa ako sladké korenie. Podporuje zažívanie, zvlášť so škoricou a muškátovým orieškom, bráni hnačke, znižuje plynatosť, znižuje bolesť žalúdka, podporuje vstrebávanie živín. Vhodný je tiež pri astme, nachladení, uľahčuje vykašliavanie, stimuluje myseľ, znižuje nutkanie ku zvracaniu, pôsobí proti prekysleniu, pri častom močení. Podporuje srdce a pľúca.

KAJENSKÉ KORENIE je pálivé a horké. Zlepšuje krvný obeh, zvyšuje potenie, pôsobí pri nachladnutí a likviduje parazity.

MUŠKÁTOVÝ ORIEŠOK zlepšuje chuť. S mliekom podporuje činnosť srdca a mozgu, zvyšuje chuť na sex, znižuje plynatosť, hnačky, bolesti brucha, vhodný pri onemocneniach pečene a sleziny, podporuje dobrý spánok. Používajte len primerane malé množstvá! Pozor si treba dávať na veľké dávky, tie môžu pôsobiť na organizmus až toxicky (zvracanie, psychické problémy...) a vyhýbať by sa mu mali tehotné ženy! 

HING, ASAFETIDA alebo FERUĽA ČERTOVA, to sú pomenovania pre korenie, ktoré pomáha znižovať spazmy, má laxatívny účinok, podporuje trávenie, vykašliavanie, neutralizuje toxíny, znižuje bolesť a plynatosť. Do jedla sa pridáva len v minimálnom množstve.

PIPPALI alebo DLHÉ KORENIE je súčasťou korenia Trikatu, pôsobí najmä na dýchací systém a pľúca, v nadmernom množstve zvyšuje všetky dóše! Spaľuje toxíny.

ČIERNE KORENIE je pálivé, horké. Vhodné na pridávanie do jedál, pretože podporuje činnosť a okysličovanie mozgu. Podporuje sekréciu žalúdočných štiav, trávenie, znižuje zápchu a plynatosť. Vhodné pri zníženej chuti do jedlu, pri chladných končatinách. Uľahčuje vykašliavanie. Spaľuje toxíny. Pôsobí proti prechladnutiu, kašľi, pri bolestiach v krku, urýchľuje metabolizmus a rozpúšťa tuky pri nadváhe, účinný na epilepsiu, hemoroidy.

SOĽ je vhodná v malom množstve, nakoľko zvyšuje energiu, podporuje trávenie, vhodná proti plynatosti, zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav. 

CHILLI PAPRIČKY - ich najpálivejšiou časťou sú semienka, preto ich pred varením odstráňte. Stimulujú trávenie.

FENIKEL je satvické korenie, vhodné pre všetky typy dóš. Používa sa v malom množstve pre výraznú arómu. Vhodný pri bolestiach brucha, zlom trávení, plynatosti, kŕčoch  a ďalších stavoch, ako je hernia, hnačka, kolika, zvracanie, ranná nevoľnosť, anorexia, kašeľ. Podporuje tvorbu spermií, posilňuje zrak, vhodný pri pálivom močení, pri menštruácii. Niekoľko semienok rozžuvaných po jedle podporuje trávenie a chráni pred plynatosťou, rovnako ako v čaji spolu s koriandrom a rímskou rascou.

KARI je zmes korenia, ktoré podporuje trávenie a tonizuje organizmus. Najbežnejšími ingredienciami sú rímska rasca, kurkuma, horčičné semienka, koriander, zázvor, fenikel, korenie, soľ.

KORIANDER má sladkú chuť a chladivé účinky, vyrovnáva ostrosť a horkosť niektorých jedál (napr. v kombinácii s kari). Jedno z mála korení, ktoré ochladzuje a je vhodné v lete, zvlášť u Pitty. Účinok má regeneračný, močopudný, afrodiziakálny, pôsobí proti zvýšenej tvorbe žlči, nadúvaniu, bolestiam brucha, kŕčom, pri zlom trávení, zvracaní, črevnej infekcii, reumatizme, zápale spojiviek, zlepšuje zrak, znižuje vnútornú horkosť a pálenie, účinný na kožné vyrážky, pri zápale močového ústrojenstva, bolestiach v krku, pri alergii, pri krvácajúcich hemoroidoch.

KURKUMA je horká a mierne pálivá; prírodné antibiotikum. Pôsobí proti mikróbom, vírusom a kvasinkám, pri bolestiach v krku, chronickom kašli, astme, zápale hrdla a mandlí, pri zahlienení, čistí krv, podporuje krvotvorbu, reguluje metabolizmus. Podporuje trávenie, znižuje plynatosť. Zlepšuje črevnú mikroflóru a stráviteľnosť pokrmov s vysokým obsahom bielkovín (mäso, orechy, strukoviny). Čistí telo a čakry na jemnohmotnej úrovni. Poskytuje božiu energiu a prosperitu. Pôsobí  antioxidačne,  je 5x silnejším antioxidantom než vitamín E. Experimenty naznačujú, že kurkuma bráni účinkom karcinogénov a spomaľuje rast nádorov, napr. pri rakovine prostaty, čreva a pŕs. Pozitívne pôsobí pri nasledujúcich stavoch: oneskorená menštruácia, anémia, artritída, reumatizmus, horúčka, cukrovka, poruchy pečene, žltačka, očné problémy, hemoroidy, opuchy, natiahnutie šliach, žlčníkové problémy, kožné ochorenia (pásový opar, lupienka atď.), abscesy, hematómy, zápaly (črevné), chronická astma, alergie, poruchy močového ústrojenstva.

ŠKORICA je pálivá s trpkou chuťou. Bráni hypoglykémii (nízkej hladine cukru v krvi), podporuje tvorbu glukózy. Má detoxikačný účinok, posilňuje tkanivo, znižuje bolesť, podporuje trávenie a potenie. Vhodná pri kašli a nachladnutí. Pre prítomnosť kumarínov, látok s nežiadúcimi účinkami, by sa mala škorica používať s mierou a napríklad v tehotenstve nie je vhodná!

SENOVKA GRÉCKA alebo PÍSKAVICA sa pre silnú arómu používať iba v malom množstve. Pôsobí na artritídu, nervový systém, alergie, kožné choroby, diabetes, bronchitídu, chrípku, chronický kašeľ, bolesti a prekyslenie žalúdka, opuchy, bolesť zubov a krížov, pečeň, chladné končatiny, kurie oka a pásový opar. Podporuje rozmnožovací a dýchací systém, stimuluje pohyb čriev, rast vlasov a tvorbu mlieka, vyvoláva však nadmerné potenie. Znižuje krvný tlak a cholesterol. Obsah kyseliny listovej regeneruje ženský organizmus. Ovplyvňuje dlhovekosť. Nie je vhodná v tehotenstve!

ŠAFRÁN má mierne nahorklú, štipľavú chuť, zahrieva. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, pôsobí proti parazitom, zubnému kazu, cukrovke, zvracaniu, vredom, bronchitíde, astme. Uvoľňuje hlieny. Má močopudný, detoxikačný a laxatívny účinok, udržiava rovnováhu metabolizmu. Vyrovnáva všetky tri dóše, je ľahko stráviteľný a pomáha pri potravinových alergiách. Pozor, zvyšuje krvný tlak!

KLINČEK je horký a pálivý. Môže sa pridávať do zázvorového čaju. Znižuje bolesť, kašeľ, pôsobí ako prírodné antibiotikum.

ROZMARÍN je veľmi aromatický. Podporuje krvný obeh, prekrvenie končatín, pamäť a má antioxidačné účinky. Zvyšuje krvný tlak!

RÍMSKA RASCA je aromatická s charakteristickou chuťou. Má močopudný účinok. Často sa používa s horčicovými semienkami na začiatku varenia. Stimuluje trávenie, znižuje nadúvanie. Podporuje tvorbu mlieka. Pôsobí pri kolikách, znižuje bolesť brucha, tlak v podbrušku. Blokuje negatívne účinky pri prejedaní sa a u ťažkých jedál. Orestovaná pôsobí na črevné choroby a hnačky, súčasť čaju na trávenie, proti plynatosti a strávenie potravy.

ZÁZVOR patrí v ajurvédskej medicíne k základným koreninám s liečivým pôsobením. Obsahuje približne 400 zložiek, medzi najdôležitejšie patria gingeroly a shogaoly. V zázvore  nachádzame antioxidanty a enzýmy. Mletý zázvor znižuje plynatosť a hodí sa pre Kaphu, čerstvý zázvor zasa pre Vátu, ten je vodnatejší a menej zvyšuje Pittu.

Zázvor má mnoho vynikajúcich účinkov: - zvyšuje chuť do jedla, stimuluje a podporuje zažívanie a trávenie - podporuje potenie, pôsobí proti nachladnutiu - má analgetický účinok – znižuje bolesť - podporuje trávenie bielkovín - pôsobí proti zvracaniu - chráni sliznicu zažívacieho traktu, podporuje mobilitu čriev - neutralizuje nežiadúce účinky ostatných potravín - má protirakovinové pôsobenie - znižuje zápaly a zrážanlivosť krvi (v kombinácii s čerstvým cesnakom a citrónom) - posilňuje obehový systém, zlepšuje prekrvenie končatín, znižuje krvný tlak.

 

 

 

Zdieľať