Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

Zaužívaný sanskritský názov: Ela
Latinský názov: Elettaria cardammonum W.M.
Slovenský názov: Kardamóm

KARDAMÓM je bylina vyskytujúca sa v juhovýchodnej Ázii, predovšetkým na Srí Lanke a v Indii. Už v minulosti bolo známe ako vzácne platidlo, drahé korenie a liečivo. Kardamón má priaznivé účinky na zažívanie, pôsobí proti žalúdočným problémom (prekyslenia žalúdka), považuje sa za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptický a diurektický účinok. Pár rozhryznutých kardamonových semien má veľmi upokojujúci účinok na nervovú sústavu, zároveň osviežuje dych.

Kardamón dáva jedlu špecifickú vynikajúcu arómu. Pridáva sa aj do čaju a kávy, či jogurtu. Je súčasťou koreniacich zmesí, používa sa do pečiva, perníkov, koláčov, sušienok, vôbec sladkých dezertov, ale aj pri výrobe likérov, i do zeleninových jedál, strukovín, ryže, niektorých polievok a omáčok. Osvedčí sa pri príprave sladkých jedál a zákuskov, zvlášť v spojitosti s mliekom.

Podľa ajurvédy zahrieva organizmus a pre svoju sldkú chuť je vhodný v malom množstve pre všetky tri dóše. Vhodný je pri astme, nachladnutí, pomáha s vykašliavaním, stimuluje myslenie, vhodný pri prekyslení organizmu a pri častom močení.

Súhrn účinkov kardamónu:
- posilňuje srdce a pľúca
- odhlieňuje a pomáha s vykašliavaním
- detoxikuje kofeín v káve (preto ho môžete nájsť v káve v arabských a východných krajinách)
- podporuje trávenie

 

Zdieľať