KARAMELOVO-KOKOSOVÁ CHALVA 

Čo k tomuto receptu budeme potrebovať:
250g celozrnnej krupice, 200g trstinového cukru, 100g umytých hrozienok, 1 PL citrónovej kôry, 150g kokosu, 1,2l horúcej vody (prípadne časť nahradíme kokosovým mliekom), 100g masla

Postup: do menšieho hrnca nasypeme trstinový cukor a necháme ho skaramelizovať. Keď je cukor rozpustený (pozor, aby sa nepripálil!) ihneď stiahneme hrniec zo sporáka a opatrne prilievame horúcu vodu po troške, keď prestane voda bublať, vylejeme zvyšok vody alebo kokosového mlieka a na miernom plameni necháme za občasného miešania karamel rozpustiť vo vode. Vo väčšom hrnci zatiaľ nasucho opražíme krupicu (cca. 2 minúty) a opatrne za stáleho miešania prilievame karamelovú vodu, kým ju krupica celkom nevstrebe a nevznikne hustá kaša. Odstavíme a primiešame maslo, hrozienka, citrónovú kôru a kokos. Kaša by sa po pridaní masla mala oddeľovať odo dna hrnca. Ak nie je dostatočne hustá, necháme ju ešte chvíľu vychladnúť a ešte z teplej masy formujeme guľôčky, ktoré vkladáme do košíčkov alebo formujeme pomocou vymastených formičiek rôzne tvary. Pre uľahčenie práce, je vhodné si občas umyť ruky a nanovo si ich namastiť, aby sa nám hmota nelepila na dlane.

Príjemné a chutné maškrtenie!

 

Zdieľať