Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

PŠENOVÁ KAŠA S HLIVOU USTRICOVOU A ZELENINOU (vhodné aj pre deti od 3 rokov)

Čo budeme potrebovať: 250g pšena, 350 g mrazenej zeleniny (brokolica, karfiol, zelená fazuľka, hrášok, mrkva), prípadne čerstvú zeleninu podľa chuti, 200g čerstvej hlivy ustricovej, maslo Ghee, olivový olej, pór alebo cibuľku, 1 čajovú lyžičku Rása (Maha) korenia, ½ čajovej lyžičky Garam masala, mleté čierne korenie (podľa chuti), 1 čajovú lyžičku kurkumy, 1 čajovú lyžičku solčanky, zeleninový vývar asi 1l a petržlenovú vňať.

Čítať ďalej: Pšenová kaša s hlivou ustricovou a zeleninou

CESTOVINY S BAZALKOVO-PÍNIOVOU OMÁČKOU


Čo budeme potrebovať: 1 strúčik cesnaku, 1 šálku čerstvej bazalky (pokiaľ nemáme čerstvú bazalku, môžeme použiť aj bazalkové pesto), 1/2 šálky ricotta syra, 1/2 šálky bieleho bio jogurtu, (môže sa nahradiť trochou ryžového mlieka alebo ovsenej smotany), 1/4 čajovej lyžičky talianského korenia, 2 lyžice píniových orechov, 1 balíček fettuccine cestovín. 

Čítať ďalej: Cestoviny s bazalkovo-píniovou omáčkou

RIZOTO S OBILNINOU QUINOA

Čo budeme potrebovať: 125 g Quinoa, 350 g mrazenej alebo čerstvej drobno nakrájanej zeleniny (ľubovoľnej), ½ ČL kurkuma. 1 ČL Garam masala, alebo korenie RASA (kumín, koriander, horčičné semienko), 1 ČL Adžika Reny, trochu mletého korenia, Solčanka s nízkym obsahom sodíka alebo zeleninový vývar, nadrobno nakrájaný pór, 1ČL nastrúhaného zázvoru, olivový olej, petržlenovú vňať, himalájsku soľ.

Čítať ďalej: Rizoto s obilninou Quinoa

AJURVÉDSKE RIZOTO KIČADI

Čo budeme k prvému receptu potrebovať: 125g  Moond dal-u, 125g Basmati ryže, jednu menšiu  cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a 1-2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 čaj, 1 ČL kurkumy, 1 ČL rímskej rasce,  1 ČL horčičných semienok, maslo ghí alebo olivový olej. Namiesto cibule a cesnaku odporúčame aj najemno nakrájaný pór podľa chuti. Čerstvý zázvor nie je nevyhnutný. Ajurvédske rizoto sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Koreniny je možné použiť aj podľa vlastnej chuti.

Čítať ďalej: Rizoto Kičadi