ČAPATI PLACKY

Čo k tomuto receptu budeme potrebovať: jačmennú celozrnú, ražnú celozrnnú a hladkú špaldovú múku v pomere: 2:1:1, himalájsku soľ, 1-2  lyžice olivového oleja alebo 1 -2 lyžice masla ghí a trochu trikatu korenia.

Postup: do zmesi múk a korenia pridáme teplú vodu (nie studenú, mohli by byť tvrdé) a vypracujeme cesto, tak aby bolo hustejšie. Miesime ho najmenej 8 minút, pokiaľ cesto nie je vláčne. Vytvarujeme  podlhovastý bochník. Prikryjeme teplou vlhkou utierkou a necháme odstáť aspoň 1/2 hodinu.  Z bochníka odkrojíme cca 2 cm a vyvaľkáme okrúhlu placku. Upečieme na suchej panvici. Po otočení placky na druhú stranu, pritláčame povrch placky suchou utierkou, aby sa pritláčané miesto nenafúklo. Po upečení jednu stranu potrieme maslom ghí. Placky ukladáme na seba a prikryjeme vlhkou utierkou.

V prípade, že máte v obľube radšej špaldovú múku, je možné tieto placky urobiť aj z čistej špaldovej celozrnej múky.

ČAPATI PLACKY PLNENÉ ZELENINOVOU PLNKOU

Pokiaľ nemáte radi len samotné placky a niečo vám k nim chýba, neváhajte vyskúšať aj náš recept na plnené čapati placky. Plackz si pripravíme podľa vzššie spomenutého receptu a následne si k nim pripravíme aj chutnú plnku.
Co budeme k plnke potrebovať: 
Na panvicu dáme trochu cibuľky, prípadne póru, koriander, kurkumu,  trochu solčanky a  garam masala korenie, necháme to všetko pár sekún pražiť, zalejeme trochou vody a pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, hrášok a 1 zemiak. Všetko spolu podusíme, avšak len mierne, aby to nebolo utopené vo vode. Po 15 min. vypneme a všetko pekne popučíme "pučiakom" alebo to jednoducho zľahko „rozmixnujeme“  ponorným mixérom a natrieme na čapati placku. Je to vynikajúce a zároveň dostatočne sýte.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať