AJURVÉDSKE RIZOTO KIČADI

Čo budeme k prvému receptu potrebovať: 125g  Moond dal-u, 125g Basmati ryže, jednu menšiu  cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a 1-2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 čaj, 1 ČL kurkumy, 1 ČL rímskej rasce,  1 ČL horčičných semienok, maslo ghí alebo olivový olej. Namiesto cibule a cesnaku odporúčame aj najemno nakrájaný pór podľa chuti. Čerstvý zázvor nie je nevyhnutný. Ajurvédske rizoto sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Koreniny je možné použiť aj podľa vlastnej chuti.

Postup:  na panvicu dáme buď 3 PL olivového oleja alebo 2 PL ghí, pridáme koreniny a restujeme  cca. 20 sekúnd, pridáme cibuľu, cesnak, zázvor (alebo podľa chuti pór) a jemne opražíme. Zalejeme troškou vody a pridáme namočený a prepláchnutý mung dál (namočený cez noc alebo aspoň 1 hod.)  Zalejeme vodou a podusíme cca. 15 min. Pridáme prepláchnutú ryžu, posolíme himalájskou soľou, prípadne dochutíme Solčankou s nízkym obsahom sodíka a dusíme ďalsích 15 minút. Po dokončení vmiešame nadrobno posekanú petržlenovú  alebo koriandrovú vňať.

RIZOTO KIČADI 2. 

Tento recept sa od toho prvého líši predovšetkým tým, že použijeme pór a iné koreniny ako v tom predchádzajúcom.
Ingrdiencie: pomery ryže a moong dálu tak ako v Kičadi 1.  Na panvici speníme pór, cesnak, pridáme 1 ČL kurkumy, 1 ČL rásy, 2 ČL solčanky, garam masaly,  ½ ČL Trikatu alebo mletého čierneho korenia, restujeme cca. 10 sekúnd, zalejeme trochou vody a pridáme prepláchnutý moong dál namočený aspoň 1 hod pred varením.  Zalejeme vodou a podusíme cca. 15 min. Pridáme prepláchnutú ryžu, posolíme, prípadne dochutíme Solčankou s nízkym obsahom sodíka a dusíme ďaľsích 15 minút.  Po dokončení vmiešať nadrobno posekanú petržlenovú  alebo koriandrovú vňať.

Poznámka: Konzistencia ajurvédskeho rizota by mala byť kašovitá. Podľa toho pri varení dolievame rizoto vodou.  Rizoto je možné pripraviť aj pridaním niektorej koreňovej zeleniny.

Dobrú chuť!

 

Zdieľať