Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

PŠENOVÁ KAŠA S HLIVOU USTRICOVOU A ZELENINOU (vhodné aj pre deti od 3 rokov)

Čo budeme potrebovať: 250g pšena, 350 g mrazenej zeleniny (brokolica, karfiol, zelená fazuľka, hrášok, mrkva), prípadne čerstvú zeleninu podľa chuti, 200g čerstvej hlivy ustricovej, maslo Ghee, olivový olej, pór alebo cibuľku, 1 čajovú lyžičku Rása (Maha) korenia, ½ čajovej lyžičky Garam masala, mleté čierne korenie (podľa chuti), 1 čajovú lyžičku kurkumy, 1 čajovú lyžičku solčanky, zeleninový vývar asi 1l a petržlenovú vňať.

Postup: Na panvici orestujeme na masle Ghee (1,5 polievkovej lyžice) na drobno pokrájaný pór, prípadne cibuľku, množstvo volíme podľa chuti. Prídáme koreniny, restujeme asi 20 sekúnd a zalejeme trochou vody. Pridáme solčanku a zalejeme asi 1 dcl vody, aby nám koreniny nezhoreli a nezhorkli. Zamiešame a pridáme na drobno nakrájanú hlivu ustricovú. Premiešame a dolejeme vodu tak, aby hliva nebola úplne zaliata vodou. Dusíme 15 minút.

Súčasne si umyjeme na sitku pšeno, zalejeme ho zeleninovým vývarom (ak nemáme použijeme vodu a solčanku, prípadne zeleninový bujón v bio kvalite) a varíme max. 20 minút. Po udusení hlivy, pridáme mrazenú zeleninu a dusíme spolu ďalších 10 minút. Potom všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom. Jedlo mixujeme tak, aby sme zachovali aj drobnejšie kúsky zeleniny. Hliva bude natoľko zmäknutá, že sa rozmixuje veľmi rýchlo. Do vzniknutej masy primiešame uvarené pšeno. Ak nám náhodou zostalo trochu vývaru z pšena, ten zlejeme a použijeme ho len v tom prípade, ak by bolo kašu potrebné trochu zriediť. Pšeno do rozmixovanej zeleninovo-hlivovej masy poriadne zamiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a ochutíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou. Na tanieri dozdobíme sparenou zeleninou podľa chuti.

Poznámka: Hliva sa mixuje hlavne kvoli deťom. Môžete si pripraviť aj variant, v ktorom sa rozmixuje len hliva a do nej sa pridáva dusená zelenina a napokon pšeno. Vtedy sa jedlo podobá rizotu a chutí taktiež výborne. V prípade, že nemáte radi pšeno, môžete nahradiť jačmennými krúpami, špaldovou tarhoňou, ryžou alebo inými obilninami.

Prajeme dobrú chuť! :)

 

Zdieľať