Ajurvéda - cesta k zdravému a dlhému životu

Všetko o ajurvéde, jej princípoch, dôležitých bylinách a jej vplyve na naše zdravie

RIZOTO S OBILNINOU QUINOA

Čo budeme potrebovať: 125 g Quinoa, 350 g mrazenej alebo čerstvej drobno nakrájanej zeleniny (ľubovoľnej), ½ ČL kurkuma. 1 ČL Garam masala, alebo korenie RASA (kumín, koriander, horčičné semienko), 1 ČL Adžika Reny, trochu mletého korenia, Solčanka s nízkym obsahom sodíka alebo zeleninový vývar, nadrobno nakrájaný pór, 1ČL nastrúhaného zázvoru, olivový olej, petržlenovú vňať, himalájsku soľ.

Postup: na panvicu nalejeme asi 2-3 PL olivového oleja, pridáme nadrobno nastrúhaný pór a zázvor, krátko speníme, pridáme koreniny, orestujeme max. 20 sekúnd (aby sa nepripálili) a zalejeme vodou. Pridáme umytú zeleninu, zalejeme vodou a pridáme opláchnutú Quinou. Všetko spolu dusíme asi 20 minút. Občas premiešame. Ak je potrebné počas dusenia dolievame vodou. Konzistencia rizota by mala byť šťavnatá. Na záver posypeme rizoto pokrájanou petržlenovou vňaťou a dôkladne premiešame.

Náš tip: rizoto je oveľa chutnejšie s čerstvou zeleninou (mrkva, petržlen, kaleráb, hrášok, kukurica, prípadne iná, ktorá nám chutí)

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Výhody quinoa:

- prirodzene bezlepková plodina vhodná aj pre celiatikov

- zdroj bielkovín a minerálov

- ľahko stráviteľná

- hotová za pár minút

 

Zdieľať