PREVENCIA A DENNÝ REŽIM

Prevencia – pre niekoho možno nepopulárne slovíčko sa v dnešnej uponáhľanej dobe skloňuje čoraz častejšie. Všetci túžime po tom, aby sme boli zdraví, plní energie, vitality a psychickej pohody. Pracujeme v zamestnaní, doma, mnohí popri zamestnaní študujeme alebo si dopĺňame potrebnú kvalifikáciu a robíme všetko pre to, aby sme si udržali spoločenskú a intelektuálnu predstíž. Snažíme sa všetko stihnúť, ale zabúdame upriamiť pozornosť na svoje zdravie.

 

O čom vlastne PREVENCIA je?
Teóriu mnohí z nás poznajú, píše sa o nej (veľmi všeobecne) takmer v každom časopise o zdraví, ale mnohí z nás nevedia, akou cestou sa uberať. Poďme si to teda pekné a pre zdravie potrebné slovíčko uviesť do praxe. Už cieľom pramatky medicíny – Ajurvédy bolo a je nenarúšať harmóniu v organizme. Ajurvédska medicína má vo svojich hlavných princípoch jednoduché a logické zásady, dodržiavaním ktorých, posilníme svoju vnútornú rovnováhu a myšlienkovú činnost. Pokúsim sa vám vysvetliť spôsob ako túto harmóniu dosiahnuť alebo ako sa k nej čo najviac priblížiť.

Načúvajme svojmu JA, vnímajme ako na nás pôsobí počasie, aký máme metabolizmus (spomalený, rýchly a pod.), ako zvládame psychickú a fyzickú záťaž. To všetko nám napovie veľa o tom, aký sme metabolický typ a akú máme konštitúciu. Poznať svoju vrodenúsúčasnú konštitúciu, poznať ktoré energie (dóše) nás charakterizujú po psychickej a fyzickej stránke nám dá návod ako si neškodiť a žiť v súlade s tým, čo riadi náš organizmus.

Začnime!
RÁNO vstaneme, urobíme si bežnú rannú hygienu a ani si neuvedomujeme, že už pri správne zaužívaných ranných „rituáloch“ môžeme zabrániť prieniku nežiadúcich toxínov späť do nášho organizmu. Dôkladným vyčistením jazyka a zubov pred raňajkami sa zbavíme toxínov v ústnej dutine. Tí, ktorí rannú hygienu absolvujú až po raňajkách si doslova „zjedia“ všetky nahromadené toxiny a posunú ich späť do tráviaceho traktu. Po rannej očiste si doprajme 2 dcl pohár prevarenej, teplej vody s limetkou, medom alebo s aloe vera. Naštartujeme si metabolizmus. Pripravme si ľahké raňajky. Raňajky by mali obsahovať prevažne obilniny, ovocie, jadierka, semená, orechy, rastlinné mlieko, prípadne chlebík so zeleninovou nátierkou a bylinkový čaj. Vyhnite sa údeninám, šunke, vajíčkam, mlieku a mliečným produktom.
PREČO?
V čase od 6. – 10. hodiny totiž v našom organizme „kraľuje“ dóša KAPHA, počas ktorej je tráviaci oheň slabší. Neznáša ťažké, mastné jedlá, jedlá mliečneho charakteru, pretože KAPHA je ťažká, studená, zemitá dóša a má sklon k zahlieňovaniu. Jedlá živočišného charakteru sú pre túto dóšu nadmerne ťažké. Ľahké raňajky nenarušia rovnováku KAPHY (pretože sú v protiklade) a posunú nás do celého dňa s ľahkosťou a pocitom energie.
Najvhodnejší čas na raňajky je od 6. – 7. hodiny. Typy Kapha si môžu dovoliť raňajky aj vynechať. V prípade, že vstávame neskoro, vynechajme raňajky, nahraďme ich pohárom teplej vody a po pol hodine jedným kusom vhodného ovocia. Dopoludnie je najvhodnejší čas na príjem ovocia. Ak sme však predchádzajúci den jedli príliš veľa, vynechajme akékoľvek dopoludňajšie jedlo a doprajme tráviacim orgánom regeneráciu.

Medzi raňajkami a obedom dodržiavajte pitný režim, pite vodu a bylinkový čaj a 45 minút pred obedom prestaňte piť, aby ste si neuhasili tráviaci oheň, t.j. nezriedili tráviace enzýmy! V čase obeda od 10.00 – 14.00 totiž „kraľuje“ dóša PITTA, ktorá je zodpovedná za metabolizmus a tráviaci oheň, ktorý je v tomto čase najsilnejší.
Najvhodnejší čas na obed je medzi 11.00 – 13.00. Na obed si doprajte sýte jedlo s polievkou, hlavným jedlom a prípadne malým dezertom, tomu sa hovorí - ajurvédska bodka. Neodporúča sa však ľudom s nadváhou či spomaleným metabolizmom. Ak sa rozhodnete pre malý dezert, dbajte na to, aby neobsahoval biely cukor, pšeničnú múku a nezdravé tuky (margaríny).
Po obede pite najskôr po 45 minútach, aby ste nenarušili tráviaci proces. Po uvedenom čase si už môžete dopriať malé množstvo vody, prípadne bylinného čaju alebo kávy. Opäť platí pravidlo, popíjať prevarenú vodu o izbovej teplote. A prečo prevarenú? Je ľahšie stráviteľná. Viete o tom, že prevarená voda sa trávi 1 hod a neprevarená 4 hod? Veď aj naše prastaré matere vedeli, že voda je ťažko stráviteľná. A ešte jedna rada. Ak budete vodu variť 10 minút organizmus ju strávi za 30 minút. Po výdatnom obede odporúčam nejesť min. 4 hodiny, po ťažkom jedle min. 5 - 6 hodín, aby ste dopriali tráviacim orgánom dostatočný čas na trávenie. Nezobkajte po obede žiadne pochutiny! Veď ani nie je dôvod. Na obed ste si dopriali všetky chute. Činorodá a jedla "chtivá" dóša PITTA si s trávením poradí, len jej musíte dopriať čas.

A takto sme sa prehupli do popoludnia.
V čase medzi 14.00 – 18.00 hodinou „velí“ nášmu organizmu dóša VÁTA. Váta je ľahká vzdušná a veľmi rýchla energia. Tráviaci oheň pomaly vyhasína a tento fakt musíme zobrať do úvahy. V tomto čase si môžeme dopriať cvičenie, ľahký beh alebo ľahké posilňovanie. Neprevádzajte dynamické cvičenie po 18 hodine. Ak ste si kvôli pracovným povinnostiam nestihli zacvičiť, zaraďte ľahké relaxačné cvičenie okolo 19 hodiny. V tomto čase by však mali prevažovať prvky relaxácie a meditácie.

Kruh denného režimu sa uzatvára a my prechádzame do režimu nočného. Je veľmi dôležité, aby sme si uvedomili že sa naše orgány v čase od 18.00 – 6.00 hodiny rannej regenerujú. Doprajme im čas a nenarúšajme ho zobkaním pochutín po večeri, prípadne pitím sladkých a alkoholických nápojov. Ak sa to však stane (veď zase nie sme askéti a dnešná doba nám ponúka aj spoločenské prehrešky) doprajme si prvé jedlo až ďaľší deň na obed.

A čo večera?
Ideálna je v čase medzi 17.00 a 18.00. Ak sa však nepodarí, zaužívajte si pravidlo, že po 19. hodine už v žiadnom prípade nebudete jesť! V tomto čase od 18.00 – 22.00 sa už opäť realizuje dóša Kapha. Večera má byť ľahká. Do jedálnička si môžete zaradiť zeleninu, v malom množstve strukoviny a cestoviny, polievky a ryby. Nejedzte mäso, zemiaky, múčnE jedlá, pizzU a akékoľvek iné ťažké jedlá. Vyhnite sa aj syrom, mliečnym produktom a sacharidovým jedlám.

Po večeri, sa snažte relaxovať spôsobom, aký vám najviac vyhovuje. Aj krátka meditácia vás uvoľní a pripraví organizmus na spánok. Do postele by ste mali ísť najneskôr okolo 21.30, aby ste už o 22.00 spali. A PREČO? V čase od 22.00 – 2.00 nastupuje „do práce“ dóša PITTA. Táto dóša je činorodá a pokiaľ ponocujeme, pocítíme hlad a nezmyselne otvárame chladničku. Ak však rešpektujeme tieto zásady a po 22.00 už spíme, zregenerujeme si mozgové bunky a skrášlime pleť. V čase od 22.0 – 24.00 sa totiž v našom telíčku dejú tieto veľmi užitočné regeneračné kroky.

A čo sa deje ďalej?
Kým my spíme v čase od 2.00 – 6.00 „nastupuje“ opäť dóša Váta. Tá nás pomaly prebúdza. Ak patríme medzi škovránkov, teda ranostajov, využime tento čas na ľahké ranné cvičenie, typu jóga, naťahovacie a dýchacie cvičenia, aby sme okysličili organizmus a pripravili ho na celodennú záťaž. Vynikajúca je pre znalcov Ajurvédy pránajáma alebo iné jógové dýchacie cvičenia. Ranná sprcha, po nej krátka masáž sezamovým olejom prekrví pokožku a vy sa budete cítiť úplne svieži.

A kolotoč sa môže opäť začať… Tak čo vy na to? Dá sa tento denný a nočný rytmus dodržať? Ja si myslím, že áno. Je totiž veľmi dôležité uvedomiť si, že niekedy nie je ani tak veľmi dôležité čo jeme, ale ako a kedy jeme. To však neznamená, že podľahneme „smradu“ prepálených fast foodových jedál a zaradíme sa tým medzi ľudí, pre ktorých je ich telíčko akýmsi „kontajnerom“, do ktorého „nahádžu“ všetko. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale uvedomme si, že sme na tomto svete veľmi krátko a stojí nám za to, aby sme si tých pár rôčkov užili v čo najlepšom zdraví a nemuseli drahocenný čas tráviť v čakárni u lekára a možno ešte horšie.

Ak budeme odporúčaný denný a nočný režim dodržiavať aspoň na 80%, vráti sa nám to niekoľkonásobne. Budeme výkonnejší, naša myseľ bude jasnejšia a všetko sa odrazí na nápaditosti a pozitívnejšom pohľade na svet. Každý človek je jedinečný a má svoju genetickú náchylnosť na určité choroby, teda len na ňom záleží s akou láskou a patričnou dávkou ´egoizmu´ sa k ochrane svojho tela a duše postaví.

Autorka: Viera Kosíková, ajurvédska konzultantka v oblasti správnej životosprávy

 

Zdieľať