>>
>
AJURVÉDSKE RIZOTO KIČADI
Čo budeme k prvému receptu potrebovať: 125g Moond dal-u, 125g Basmati ryže, jednu menšiu cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a 1-2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 čaj, 1 ČL kurkumy, 1 ČL rímskej rasce, 1 ČL horčičných semienok, maslo ghí alebo olivový olej. Namiesto cibule a cesnaku odporúčame aj najemno nakrájaný pór podľa chuti. Čerstvý zázvor nie je nevyhnutný. Ajurvédske rizoto sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Koreniny je možné použiť aj podľa vlastnej chuti.
Postup: na panvicu dáme buď 3 PL olivového oleja alebo 2 PL ghí, pridáme koreniny a restujeme cca. 20 sekúnd, pridáme cibuľu, cesnak, zázvor (alebo podľa chuti pór) a jemne opražíme. Zalejeme troškou vody a pridáme namočený a prepláchnutý mung dál (namočený cez noc alebo aspoň 1 hod.) Zalejeme vodou a podusíme cca. 15 min. Pridáme prepláchnutú ryžu, posolíme himalájskou soľou, prípadne dochutíme Solčankou s nízkym obsahom sodíka a dusíme ďalsích 15 minút. Po dokončení vmiešame nadrobno posekanú petržlenovú alebo koriandrovú vňať.
RIZOTO KIČADI 2.
Tento recept sa od toho prvého líši predovšetkým tým, že použijeme pór a iné koreniny ako v tom predchádzajúcom.
Ingrdiencie: pomery ryže a moong dálu tak ako v Kičadi 1. Na panvici speníme pór, cesnak, pridáme 1 ČL kurkumy, 1 ČL rásy, 2 ČL solčanky, garam masaly, ½ ČL Trikatu alebo mletého čierneho korenia, restujeme cca. 10 sekúnd, zalejeme trochou vody a pridáme prepláchnutý moong dál namočený aspoň 1 hod pred varením. Zalejeme vodou a podusíme cca. 15 min. Pridáme prepláchnutú ryžu, posolíme, prípadne dochutíme Solčankou s nízkym obsahom sodíka a dusíme ďaľsích 15 minút. Po dokončení vmiešať nadrobno posekanú petržlenovú alebo koriandrovú vňať.
Poznámka: Konzistencia ajurvédskeho rizota by mala byť kašovitá. Podľa toho pri varení dolievame rizoto vodou. Rizoto je možné pripraviť aj pridaním niektorej koreňovej zeleniny.
Dobrú chuť!